Rookmelder gaat af zonder reden of piept

Als je rookmelder piept zonder reden: controleer dan eerst de batterij. Een piepende rookmelder betekent vaak dat de batterij leeg is. Ook kunnen stof op de melder, stoom en damp een vals alarm geven.
Een rookmelder die piept zonder reden is vervelend, maar kan ook een waarschuwing zijn voor brandgevaar. Belangrijk dus, om de oorzaak te achterhalen. Dat doe je zo:

 1. Zet de rookmelder voor korte tijd op een alarmpauze

  Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Na 10 minuten schakelt de melder automatisch weer in.

 2. Check of er geen stoom of damp rondom de melder is

  Stoom of dampen die bij het douchen of koken vrijkomen kunnen de rookmelder ongewenst af laten gaan. Schakel de afzuiginstallatie van je huis aan en houdt deuren van bijv. de badkamer gesloten. Een melder moet 5 meter van een damp- of stoombron verwijderd zijn.

 3. Net geverfd?

  Verf en andere vluchtige stoffen kunnen een ongewenst alarm veroorzaken.

Blijft de rookmelder zonder reden afgaan? Haal dan de rookmelder eraf en maak de melder goed schoon. Het alarm zal direct stoppen.

Heb je meerdere rookmelders in huis die onderling gekoppeld zijn? De rookmelder waarvan de rode LED snel knippert, veroorzaakt het alarm. Vervang deze rookmelder.

Rookmelder geeft een korte piep

Gaat je rookmelder niet in alarm, maar geeft de melder een korte piep? Dit kan een aantal oorzaken hebben:

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een korte pieptoon en brandt de rode LED op de melder gelijktijdig?

Dan is de batterij bijna leeg en moet deze vervangen worden. Gebruik hiervoor hetzelfde type batterij en test de rookmelder na vervanging. Bekijk de instructiefilm hierboven om te zien hoe je de batterij van de melder vervangt.

Geeft de rookmelder een pieptoon een knippert de rode LED niet gelijktijdig?

Dan is de rookkamer van de melder vervuild. Maak de rookmelder goed schoon. Blijft de melder piepen, dan moet deze vervangen worden. De instructies worden in de film hierboven toegelicht.

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een pieptoon en brandt de groene LED niet?

Als de groene LED op de melder niet brandt, functioneert de melder alleen op de batterij en niet op de stroomvoorziening. De batterij is een extra back-up die ervoor zorgt dat de melder ook bij spanningsuitval rook en/of hitte blijft detecteren.

– Controleer of de melder op de bodemplaat vastgeklikt is
– Check de verbindingen van de bedrading
– Controleer of er voeding/elektriciteit is (zekering/automaat in de meterkast)

Wanneer de groene LED nu niet gaat branden, kan er een defect zijn. Neem dan contact op met een installateur bij je in de buurt of de eigenaar van de woning.

Lees meer over de signalen van een rookmelder

TIP: Een rookmelder met een batterij voor 10 jaar en stofcompensatie voorkomt ongewenst alarm en verbeterd de veiligheid.

Over de schrijver
Jan Nies is productmanager bij Hemmink. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen
Veelgestelde Vragen

26 reacties op “Rookmelder gaat af zonder reden of piept”

 1. […] zijn gevoelig voor stof. Het kan zijn dat een rookmelder ongewenst alarm geeft doordat de rookmelder reageert op bijvoorbeeld stof in combinatie met een grote […]

 2. Ben Plate schreef:

  Ik heb beneden en boven 2 rookmelders Firex 4973.
  Deze zijn samen aangesloten.
  Toen hij piepte heb ik er bij allebei nieuwe 9 v batterijen in gedaan
  Hij bleef echter piepen.
  Stroom ook al uitgeschakeld.
  Beide rookmelders eraf gehaald.
  Nu blijkt dat het piepgeluid elk half uur 8x te horen is vanuit de plafonddoos.
  Hoe kan dit?

 3. I.brandon schreef:

  Heb batterij vervangen vraag het rode staafje moet dat naar binnen op via opening naar buiten

 4. CAEKEBEKE schreef:

  Ik heb drie rookmelders,een co meter en blusdeken gekocht van het merk Elro, één der rookmelders geeft na enige tijd een piepsignaal wat zeer storend is, de batterij die erbij zit is nochtans goed geeft 9,7 volt gelijkspanning aan, de rookmelder en batterij zijn tenslotte nieuw, type rookmelder Flamingo FA20, hopelijk zal de fabrikant die deze aanprijst het nodige doen om deze te vervangen.

 5. Frans Legerstee schreef:

  Ik heb in mei 2020 twee nieuwe optische rookmelders, type Ei 146-NL aangeschaft. Afgelopen 4 nachten gaat er ’s morgens om 6 uur een soort “wekkergeluid” in werking. Het begint met korte tonen, vervolgens korte tonen snel achter elkaar en eindigt met een langgerekte toon die steeds harder wordt. Dit stopt na 2 minuten en na ongeveer vijf minuten begint het riedeltje opnieuw. Eigenaardig is dat dit steeds op hetzelfde tijdstip is en verder hoor je de rest van de dag niets. Ik heb de melder eraf gehaald, schoongemaakt, batterij eruit en een nacht in de meterkast gelegd. Wat schetst mijn verbazing, ook in de meterkast gaat hij om zes uur het omschreven riedeltje afspelen.
  Wat is er aan de hand en wat kan ik doen?

 6. Anouck schreef:

  Ik woon in een studentenhuis en door het hele huis en op alle kamers hangen rookmelders. Nu is het al de tweede keer in 2 maanden dat het brandalarm zomaar afgaat. Omdat ze gekoppeld zijn gaan ze allemaal af. Nu zijn de batterijen 2 maanden geleden, toen de rookmelder voor het eerst zomaar afging, vervangen en is de rookmelder schoongemaakt. Nu werden we vanochtend wakker omdat de rookmelder wéér zonder reden afging. Waar kan dit door komen? Ik zag bij 1 rookmelder ook een blauw licht en las dat dit betekent dat er iets met de batterij is?
  Daarnaast vraag ik mij af hoe het kan dat als we de ’test&hush’ knop indrukken (wanneer de rookmelders afgaan) het alarm soms 5 seconden stopt en dan weer doorgaat tot we de goede hebben gevonden.
  Ik hoor graag van jullie wat we nu het beste kunnen doen, want het is erg vervelend!

 7. Peter de graaf schreef:

  Onze brandmelders gaan nu al voor de derde keer op rij snachts rond half vier af. Gisteren ook even om half vier smiddags. Gisteren de boel uitgestofzuigt maar vanacht dus weer. Das best slecht voor je nachtrust.
  Brandmelders zijn in 2015 geplaatst.
  Wat kan ik doen?

 8. Nicole schreef:

  De rookmelder 2007-serie ei 146, geeft iedere 5 -10 min 1 korte harde piep, wat is hier de oplossing voor? Groet Nicole

 9. Gerda Jonker schreef:

  Herhaald gieren van de rookmelder kan worden veroorzaakt door een teveel aan ruimte voor de batterij. Naast de batterij is een een stukje van een ronde metaalveer te zien die door de batterij Naar binnen wordt geduwd. Als ie nog iets uitsteekt dan begint het gieren. Wij hebben op de batterij een dubbel karton gelegd en de rookmelder weer geplaatst. Sindsdien giert ie niet meer.

 10. geïrriteerdebewoner schreef:

  Hallo,

  Onze woningbouwvereniging heeft dit type bij ons in elke flatwoning geplaatst. In beide overlopen (splitlevel appartement) eentje aan het plafond.
  Nu hebben zij één van de melders PAL VOOR de badkamerdeur geplaatst.

  Bij nummer 2 hierboven staat dat de melder 5 meter van de dampbron af geplaatst dient te worden. De woningbouwvereniging verwijst ons echter van het kastje naar de muur. Het probleem is ook dat als er elders in het flatgebouw wordt geboord, de rookmelders vrijwel overal lineair afgaan. Heel vervelend.

  Wat kunnen wij hiertegen doen ? Want de woningbouwvereniging doet dus niets (ik denk dat zij ook bovenstaande uitleg niet hebben gelezen). Wat zijn onze rechten hierin ? Ook ’s nachts gaan de melders geregeld af en horen wij in de gehele buurt (flatgebouwen staan geschakeld bij elkaar in de buurt) geregeld alarmen afgaan. Het is dramatisch te noemen. Het kan niet zo zijn dat wij te allen tijde als die dingen afgaan, de melders eruit dienen te draaien. Dan vergaat het hele nut van deze dingen, dunkt mij ?

  Graag Uw reactie dan wel advies, want het begint vrijwel iedereen (344 flatwoningen) de keel uit te hangen dat de woningbouwvereniging weigert om ons hierin bij te staan.

  Met vriendelijke groet,
  Een geïrriteerde bewoner (niet geïrriteerd naar Uw bedrijf overigens!!)

 11. Janssen schreef:

  Mijn rookmelder piepte 3 keer en daarna niet meer..

 12. Hettie van Leeuwen schreef:

  Mijn rookmelder ging sinds gisteravond steeds af vannacht weer 3 keer vorig jaar zijn ze geplaatst denk de batterij Duurt 10 jaar voor dat hij leeg is ik heb er 2 een in de gang boven en een op zolder die van zolder was het heel irritant want daar ligt wel iemand te slapen ik ging naar de zolder om hem eraf te halen
  Ik blazen in die gaatjes Denk misschien zit er vuil in wat bijna niet kan lijkt mij tot mijn grote verbazing kwam er een klein spinnetje uit zetten

  zal dat het euvel zijn geweest dat er een alarm af ging
  Mijn vraag is kan ik hem er weer op zetten of zitten er nu allemaal webben in van die spin kan dat ook alarm geven weer ga straks even de stofzuiger er langs halen maar spinnen webben zijn nog al stug

  • Tineke Winters schreef:

   De Ei rookmelders zullen niet in alarm gaan wanneer de batterij te leeg raakt, dit geven ze aan via een kort pieptoontje. (afhankelijk van het type melder om de 32, 40 of 48 seconden)
   De interne rookkamer is rondom voorzien van insectengaas zodat insecten geen alarm kunnen veroorzaken.
   Wat overblijft als oorzaak is vervuiling door stof. Teveel stof in de interne rookkamer (van buitenaf niet zichtbaar) zal de melder in alarm doen gaan.
   Ons advies is om de melder nogmaals goed rondom schoon te zuigen, hierbij wordt ook de rookkamer gereinigd. Blijft de melder daarna nog alarm geven dan moet de melder worden vervangen.

 13. Liz schreef:

  Mijn gira brandmelder ging vannacht af. Ben mij wild geschrokken. Baby wakker en een hartslag van 1000 per minuut. Nu is mijn vraag: Kan een brandalarm sneller af gaan als er een airco aan staat?
  Worden dan de stofdeeltjes in de lucht actiever en is de brandmelder dan gevoeliger? Kan niets anders bedenken.

 14. luc wery schreef:

  Wij wonen ook in een appartementsgebouw, en hebben hetzelfde probleem, alarm gaat regelmatig kortstondig (ongeveer een minuut )af. Wij hangen met de appartementen aan een brandcentrale (melders zijn bedraad).Er zijn 10 appartementen en wij hebben allemaal hetzelfde probleem en dit is zeer storend.

 15. Racinger322 schreef:

  Eén rookmelder geeft om de zoveel uur aan om de rookmelders op een andere kamer te controleren zonder specificaties. Er zijn meerdere melders.

 16. Fritz schreef:

  Mijn rookmelder ging plots af en schakelde de andere rookmelders ook in. Na een paar seconden hield het op. We hebben 11 melders in onze woning. Na controle blijkt er bij twee melders om de 30 seconden het rode lampje 1 x te flikkeren. Dan zou de rookmelder gecontroleerd moeten worden? Wat voor actie is er dan nodig?

  • Wilco Wietsma schreef:

   Hallo Frits,

   Wat vervelend.
   Zou je eens willen beginnen met het uitzuigen van de desbetreffende melders? Mocht je er niet uitkomen wil je dan contact opnemen via 038-4698200

 17. Berry Cardol schreef:

  Onze rookmelder ging zonder reden af en probeerde hem uit te schakelen maar dat lukte niet. Na enige seconden hield hij er zelf mee op. De rode led bleef wel knipperen en enige minuten later ging hij weer af, dit herhaalde zich nog 2 keer. Met een piep in de oren heb ik de rookmelder er af gehaald en is bij de buren gevraagd of hun dit ook al mee gemaakt hebben. We wonen in een nieuwbouw wijk waar iedereen 3 van deze rookmelders geïnstalleerd heeft gekregen.
  De buren hadden het niet eerder mee gemaakt en wisten ook niet wat te doen. De batterij kan het niet zijn want dan zou het alarm niet af gaan maar zou er een pieptoon komen, dit is niet het geval.
  Toch nu een nieuwe batterij geïnstalleerd maar hij doet nog precies hetzelfde.
  Mijn vraag is wat is er gaande en hoe los ik dit op…

  • Wilco Wietsma schreef:

   Beste Berry,

   Heel vervelend dat dit gebeurt.
   Ik heb onze product specialist gevraagd z.s.m. je bericht te beantwoorden!

  • Luuk Hekman schreef:

   Dit is naar alle waarschijnlijkheid vervuiling, advies is om de melder uit te zuigen of door te blazen, helpt dit niet dan moet de betreffende melder worden vervangen.

 18. Richard schreef:

  mijn rookmelder piept om de 40 sec, als ik de verwarming aan zet, er is natuurlijk geen rook aanwezig, batterij is nieuw en alles is schoon. Ik woon trouwens in een klein flat met een slaapkamer en open keuken, als ik de verwarming weer uitzet dan stopt ie met piepen. Enige idee waarom?
  alvast bedankt!

  • Wilco Wietsma schreef:

   Het lijkt erop dat de naar boven stijgende hete luchtstroom die de aangezette verwarming veroorzaakt bij de melder komt en daar het stof in de detectiekamer enigszins doet ‘opdwarrelen’. Net op het kritische punt dat hij gaat piepen maar nog geen alarm genereert, een vrij kritisch balanspunt, op termijn zal dit overgaan in een echt alarm is de verwachting.

   Oplossing : de melder van de voet halen en goed uitzuigen of doorblazen, anders de melder vervangen helaas.

   Een te lege batterij zou het niet kunnen zijn, deze geeft net andersom een piep reactie. (bij afkoelen is uitzetten verwarming, gaat het spanningsniveau omlaag en gaat de melder dan piepen)

 19. Prins schreef:

  Woon in een nieuwbouw ( feb 2018 ) appartement. 2 verdiepingen waar op elke verdieping 1 rookmelder is geplaatst. Nu komt het heel sporadisch voor ( 4/5 keer in afgelopen halfjaar ) dat een rookalarm even een kortstondig ( 1 minuut ) piepend signaal geeft. Wat kan de oorzaak zijn. Toevallig had ik de voorlaatste keer een zekering uit gezet, omdat ik een lamp moest aansluiten. Nu hebben we ook een deurdranger die in het brandbeveiligingssysteen is aangesloten. En wellicht de rookmelders op de gemeenschappelijke gang buiten ons appartement. Hoef natuurlijk niet te zeggen dat de piep bijzonder storend is.

  • Wilco Wietsma schreef:

   Wij hebben iets meer informatie nodig om jou verder te kunnen helpen. Zou je de vraag middels het contactformulier willen stellen?