Waar moet ik mijn rookmelders plaatsen?

Je plaatst een rookmelder omdat je op tijd wilt kunnen vluchten als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat de rookmelder de rook snel waarneemt en in alarm gaat. Om hier blindelings op te kunnen vertrouwen is het belangrijk dat de melder op de juiste plek wordt geplaatst.

Waar plaats je een rookmelder?

Op iedere verdieping, in ten minste iedere ruimte waardoor de vluchtroute loopt, moet een rookmelder geplaatst worden. De rookmelder moet bevestigd worden aan het plafond en minimaal 50 cm van de muur af hangen. Het liefst plaats je de rookmelder in het midden van het plafond. Rook stijgt naar boven. Daarom plaats je een rookmelder altijd aan het plafond en niet verticaal.

Rookmelder van de muur plaatsen
Rookmelders en obstakels
Hoe rookmelder plaatsen?
Rookmelder met rookmelderpendel
Rookmelder plaatsen schuindak
Rookmelder plaatsen in trappenhuis

Een rookmelder op zolder plaatsen

Wil je een rookmelder plaatsen op een zolder of andere ruimte met dakhelling, dan kun je gebruikmaken van een vaste of verstelbare rookmelderpendel. Deze pendel zorgt ervoor dat de rookmelder horizontaal hangt. Heb je een zolder met plat dak dan kun je de richtlijnen hierboven hanteren.

Een rookmelder installeren

Een rookmelder vervangen:

  1. Haal de melder van de sokkelvoet (video)
  2. Kies voor een melder met 10-jaars lithium batterij als deze er nog niet hangt (Dus Ei3016 ipv Ei146)

Een rookmelder plaatsen in een woning waar nog geen melders aanwezig zijn:

  1. Bepaal de vluchtroute op iedere verdieping van de woning (plaats rookmelders in alle ruimten die door de vluchtroute lopen)
  2. Bepaal de locatie in die ruimten waardoor de vluchtroute loopt. Houd hierbij rekening met de minimale afstand van de wand.
  3. Monteer de rookmelder volgens de instructies in de gebruikershandleiding.
  4. Test of alle rookmelders werken.
Over de schrijver
Jan Nies is productmanager bij Hemmink. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen
Brandveiligheid

Reacties zijn gesloten.