Wat is het verschil tussen rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders?

Rookmelders werken met behulp van een optische sensor deze maakt gebruik van een aantal reflectietechnieken. Rook onderbreekt deze reflectie waardoor het alarm afgaat.   Rookmelders reageren het snelst op een brand.

Hittemelders werken met behulp van een thermo-differentiaal sensor, een soort thermometer. Zodra deze een temperatuur van circa 58°C of hoger detecteert gaat het alarm af.

Koolmonoxidemelders werken met een elektro-chemische sensor, deze meet iedere 50 seconden het koolmonoxide (CO) niveau. Bij een te hoge waarde gaat het alarm af.  Koolmonoxidemelders zijn niet geschikt voor het detecteren van brand.

Ei Electronics heeft ook nog een multisensor melder die de voordelen van een rook- en hittemelder combineert.

Wanneer gebruik ik een rookmelder, hittemelder of koolmonoxidemelder?

Rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders zijn niet allemaal toepasbaar in dezelfde situaties.  Voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen dient u het bouwbesluit te volgen.

Hieronder leest u welke melder u per situatie kunt gebruiken.

Rookmelders zijn geschikt voor een snelle detectie van brand en te gebruiken in veel ruimtes zoals de hal, woonkamer, slaapkamer en overloop.

Hittemelders zijn geschikt voor ruimtes zoals de keuken, washok, garage en schuur. Vanwege de verhoogde kans op vocht, damp en stof zijn rookmelders minder geschikt  in deze ruimtes.

Koolmonoxidemelders gebruikt u in ruimtes waar koolmonoxide vrij kan komen. Bijvoorbeeld in het washok, in een kamer met openhaard en in de slaapkamers.

Over de schrijver
Onze redactie is verantwoordelijk voor de inhoud van de Ei Electronics website. Zij voegen met regelmaat kennisartikelen, blogs en videos toe. Heb jij een vraag die je beantwoord wilt zien worden in een artikel? Neem dan contact met ons op
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.

Van dezelfde categorie