Rookmelder gaat af zonder reden of piept

Wanneer je rookmelder schijnbaar zonder reden afgaat (ongewenst alarm), is dit heel vervelend, vooral wanneer dit ’s nachts gebeurt. Wat kan je doen:

 • Zet de rookmelder voor een korte tijd op alarmpauze om het alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Druk daarvoor op de Test&Hush knop op de rookmelder. Na 10 minuten schakelt de rookmelder automatisch weer in.
 • Sluit de keuken/badkamer wanneer deze wordt gebruikt en schakel de afzuiginstallatie aan. Stoom/damp kan ongewenst alarm veroorzaken.
 • Ook verf of andere vluchtige stoffen kunnen ongewenst alarm veroorzaken.
 • Verzeker jezelf ervan dat de melder minstens 5 meter verwijderd is van een stoom- of dampbron. Deze kan ongewenst alarm veroorzaken.

Blijft de rookmelder zonder reden afgaan? Haal dan de rookmelder eraf en maak de melder goed schoon. Het alarm zal direct stoppen.

Hebt u meerdere rookmelders in huis die onderling gekoppeld zijn? De rookmelder waarvan de rode LED snel knippert, veroorzaakt het alarm. Vervang deze rookmelder.

Gaat je rookmelder niet in alarm, maar geeft de melder een korte piep? Dit kan een aantal oorzaken hebben:

 • Geeft de rookmelder elke 40 seconden een korte pieptoon en brandt de rode LED op de melder gelijktijdig?
  Dan is de batterij bijna leeg en moet deze vervangen worden. Lees hier hoe u een batterij vervangt of bekijk de instructiefilm.
 • Geeft de rookmelder een pieptoon een knippert de rode LED niet gelijktijdig?
  Dan is de rookkamer van de melder vervuild. Maak de rookmelder goed schoon. Blijft de melder piepen, dan moet deze vervangen worden. Lees hier hoe u uw rookmelder kunt schoonmaken. Lees hier hoe u uw rookmelder kunt vervangen.
 • Geeft de rookmelder elke 40 seconden een pieptoon en brandt de groene LED niet?
  Als de groene LED op de melder niet brandt, functioneert de melder alleen op de batterij en niet op de stroomvoorziening. De batterij is een extra back-up die ervoor zorgt dat de melder ook bij spanningsuitval rook en/of hitte blijft detecteren.

  • Controleer of de melder op de bodemplaat vastgeklikt is
  • Check de verbindingen van de bedrading
  • Controleer of er voeding/elektriciteit is (zekering/automaat in de meterkast)

Wanneer de groene LED nu niet gaat branden, kan er een defect zijn. Neem dan contact op met een installateur bij je in de buurt of de eigenaar van de woning.

 

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen
Veelgestelde Vragen

2 reacties op “Rookmelder gaat af zonder reden of piept”

 1. Prins schreef:

  Woon in een nieuwbouw ( feb 2018 ) appartement. 2 verdiepingen waar op elke verdieping 1 rookmelder is geplaatst. Nu komt het heel sporadisch voor ( 4/5 keer in afgelopen halfjaar ) dat een rookalarm even een kortstondig ( 1 minuut ) piepend signaal geeft. Wat kan de oorzaak zijn. Toevallig had ik de voorlaatste keer een zekering uit gezet, omdat ik een lamp moest aansluiten. Nu hebben we ook een deurdranger die in het brandbeveiligingssysteen is aangesloten. En wellicht de rookmelders op de gemeenschappelijke gang buiten ons appartement. Hoef natuurlijk niet te zeggen dat de piep bijzonder storend is.

  • Wilco Wietsma schreef:

   Wij hebben iets meer informatie nodig om jou verder te kunnen helpen. Zou je de vraag middels het contactformulier willen stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *