Rookmelder gaat af zonder reden of piept

Wanneer je rookmelder schijnbaar zonder reden afgaat (ongewenst alarm), is dit heel vervelend, vooral wanneer dit ’s nachts gebeurt. Dit is wat je kan doen:

 1. Zet de rookmelder voor korte tijd op een alarmpauze

  Druk op de Test & Hush knop om het rookmelder alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Na 10 minuten schakelt de melder automatisch weer in.

 2. Check of er geen stoom of damp rondom de melder is

  Stoom of dampen die bij het douchen of koken vrijkomen kunnen de rookmelder ongewenst af laten gaan. Schakel de afzuiginstallatie van je huis aan en houdt deuren van bijv. de badkamer gesloten. Een melder moet 5 meter van een damp- of stoombron verwijderd zijn.

 3. Net geverfd?

  Verf en andere vluchtige stoffen kunnen een ongewenst alarm veroorzaken.

Blijft de rookmelder zonder reden afgaan? Haal dan de rookmelder eraf en maak de melder goed schoon. Het alarm zal direct stoppen.

Heb je meerdere rookmelders in huis die onderling gekoppeld zijn? De rookmelder waarvan de rode LED snel knippert, veroorzaakt het alarm. Vervang deze rookmelder.

Gaat je rookmelder niet in alarm, maar geeft de melder een korte piep? Dit kan een aantal oorzaken hebben:

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een korte pieptoon en brandt de rode LED op de melder gelijktijdig?

Dan is de batterij bijna leeg en moet deze vervangen worden. Bekijk de instructiefilm hierboven om te zien hoe je de batterij van de melder vervangt.

Geeft de rookmelder een pieptoon een knippert de rode LED niet gelijktijdig?

Dan is de rookkamer van de melder vervuild. Maak de rookmelder goed schoon. Blijft de melder piepen, dan moet deze vervangen worden. De instructies worden in de film hierboven toegelicht.

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een pieptoon en brandt de groene LED niet?

Als de groene LED op de melder niet brandt, functioneert de melder alleen op de batterij en niet op de stroomvoorziening. De batterij is een extra back-up die ervoor zorgt dat de melder ook bij spanningsuitval rook en/of hitte blijft detecteren.

– Controleer of de melder op de bodemplaat vastgeklikt is
– Check de verbindingen van de bedrading
– Controleer of er voeding/elektriciteit is (zekering/automaat in de meterkast)

Wanneer de groene LED nu niet gaat branden, kan er een defect zijn. Neem dan contact op met een installateur bij je in de buurt of de eigenaar van de woning.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen
Veelgestelde Vragen

13 reacties op “Rookmelder gaat af zonder reden of piept”

 1. Liz schreef:

  Mijn gira brandmelder ging vannacht af. Ben mij wild geschrokken. Baby wakker en een hartslag van 1000 per minuut. Nu is mijn vraag: Kan een brandalarm sneller af gaan als er een airco aan staat?
  Worden dan de stofdeeltjes in de lucht actiever en is de brandmelder dan gevoeliger? Kan niets anders bedenken.

 2. luc wery schreef:

  Wij wonen ook in een appartementsgebouw, en hebben hetzelfde probleem, alarm gaat regelmatig kortstondig (ongeveer een minuut )af. Wij hangen met de appartementen aan een brandcentrale (melders zijn bedraad).Er zijn 10 appartementen en wij hebben allemaal hetzelfde probleem en dit is zeer storend.

 3. Racinger322 schreef:

  Eén rookmelder geeft om de zoveel uur aan om de rookmelders op een andere kamer te controleren zonder specificaties. Er zijn meerdere melders.

 4. Fritz schreef:

  Mijn rookmelder ging plots af en schakelde de andere rookmelders ook in. Na een paar seconden hield het op. We hebben 11 melders in onze woning. Na controle blijkt er bij twee melders om de 30 seconden het rode lampje 1 x te flikkeren. Dan zou de rookmelder gecontroleerd moeten worden? Wat voor actie is er dan nodig?

  • Wilco Wietsma schreef:

   Hallo Frits,

   Wat vervelend.
   Zou je eens willen beginnen met het uitzuigen van de desbetreffende melders? Mocht je er niet uitkomen wil je dan contact opnemen via 038-4698200

 5. Berry Cardol schreef:

  Onze rookmelder ging zonder reden af en probeerde hem uit te schakelen maar dat lukte niet. Na enige seconden hield hij er zelf mee op. De rode led bleef wel knipperen en enige minuten later ging hij weer af, dit herhaalde zich nog 2 keer. Met een piep in de oren heb ik de rookmelder er af gehaald en is bij de buren gevraagd of hun dit ook al mee gemaakt hebben. We wonen in een nieuwbouw wijk waar iedereen 3 van deze rookmelders geïnstalleerd heeft gekregen.
  De buren hadden het niet eerder mee gemaakt en wisten ook niet wat te doen. De batterij kan het niet zijn want dan zou het alarm niet af gaan maar zou er een pieptoon komen, dit is niet het geval.
  Toch nu een nieuwe batterij geïnstalleerd maar hij doet nog precies hetzelfde.
  Mijn vraag is wat is er gaande en hoe los ik dit op…

  • Wilco Wietsma schreef:

   Beste Berry,

   Heel vervelend dat dit gebeurt.
   Ik heb onze product specialist gevraagd z.s.m. je bericht te beantwoorden!

  • Luuk Hekman schreef:

   Dit is naar alle waarschijnlijkheid vervuiling, advies is om de melder uit te zuigen of door te blazen, helpt dit niet dan moet de betreffende melder worden vervangen.

 6. Richard schreef:

  mijn rookmelder piept om de 40 sec, als ik de verwarming aan zet, er is natuurlijk geen rook aanwezig, batterij is nieuw en alles is schoon. Ik woon trouwens in een klein flat met een slaapkamer en open keuken, als ik de verwarming weer uitzet dan stopt ie met piepen. Enige idee waarom?
  alvast bedankt!

  • Wilco Wietsma schreef:

   Het lijkt erop dat de naar boven stijgende hete luchtstroom die de aangezette verwarming veroorzaakt bij de melder komt en daar het stof in de detectiekamer enigszins doet ‘opdwarrelen’. Net op het kritische punt dat hij gaat piepen maar nog geen alarm genereert, een vrij kritisch balanspunt, op termijn zal dit overgaan in een echt alarm is de verwachting.

   Oplossing : de melder van de voet halen en goed uitzuigen of doorblazen, anders de melder vervangen helaas.

   Een te lege batterij zou het niet kunnen zijn, deze geeft net andersom een piep reactie. (bij afkoelen is uitzetten verwarming, gaat het spanningsniveau omlaag en gaat de melder dan piepen)

 7. Prins schreef:

  Woon in een nieuwbouw ( feb 2018 ) appartement. 2 verdiepingen waar op elke verdieping 1 rookmelder is geplaatst. Nu komt het heel sporadisch voor ( 4/5 keer in afgelopen halfjaar ) dat een rookalarm even een kortstondig ( 1 minuut ) piepend signaal geeft. Wat kan de oorzaak zijn. Toevallig had ik de voorlaatste keer een zekering uit gezet, omdat ik een lamp moest aansluiten. Nu hebben we ook een deurdranger die in het brandbeveiligingssysteen is aangesloten. En wellicht de rookmelders op de gemeenschappelijke gang buiten ons appartement. Hoef natuurlijk niet te zeggen dat de piep bijzonder storend is.

  • Wilco Wietsma schreef:

   Wij hebben iets meer informatie nodig om jou verder te kunnen helpen. Zou je de vraag middels het contactformulier willen stellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *