Waar moet ik rookmelders plaatsen?

Conform het Bouwbesluit is het verplicht rookmelders te plaatsen die op het lichtnet (netvoeding) worden aangesloten.

 • De melders moeten voorzien zijn van een back-up batterij en mogen niet-ioniserend zijn.
 • Op elke verdieping of bouwlaag, in de ruimte waardoor een verkeersroute voert, moet tenminste één rookmelder zijn aangebracht.
 • De rookmelder moet worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de producent.
 • Het koppelen van de rookmelders is facultatief, maar bijzonder aan te bevelen: het geeft een grote veiligheid door snellere brandmelding. Dus meer tijd om te vluchten!

Hieronder vindt u een visuele weergave voor het plaatsen van rookmelders:

Heeft u nog vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van melders? Bekijk onze veelgestelde vragen pagina.

Over de schrijver
Jan Nies is productmanager bij Hemmink. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen
Veelgestelde Vragen

4 reacties op “Waar moet ik rookmelders plaatsen?”

 1. Jan Nies schreef:

  Beste Jan,

  Er staat niets over de afstand tussen de rookmelder en dranger in de tekst, enkel over de werking hiervan.

  Groet,
  Jan Nies

 2. jan schreef:

  zijn er eisen voor rookmelders in combinatie met een vrijloopdranger. Moet deze nabij de dranger geplaatst worden of zijn daar geen regels voor

 3. L. Hekman schreef:

  Beste Rudy,

  Het komt vaker voor dat melders zo hoog hangen dat ze niet makkelijk bereikbaar zijn, vaak is dit het geval op zolderverdiepingen.
  Er zijn zeker mogelijkheden om op de melders op afstand te bedienen, Hiervoor hebben wij o.a. een Ei 450 Controle unit beschikbaar, deze unit is batterij gevoed en kan naar keus ergens gemonteerd worden en wordt draadloos gekoppeld met de Ei rookmelders. Wel moet dan minimaal 1 melder ook voorzien zijn van een RF module om draadloos te kunnen koppelen.
  Om veiligheidsredenen kunnen rookmelders nooit worden uitgezet, zoals je voorstelt.
  Voor meer specifieke informatie kun je contact met ons opnemen, graag helpen wij je verder.

 4. Rudy Dek schreef:

  Ik heb een vraag over het rookalarm in mijn nieuwe huis. Dat zit hoog in de nok van ons huis, op zeker 3,5 me hoogte. Van ons vorige huis weet ik nog dat het rookalarm wel eens per ongeluk afging, zonder een duidelijke reden. Dan pakte ik een stoel, haalde ik het apparaat van het plafond en zette het uit. Ik zou wel eens willen weten hoe ik dat in dit huis doe. Als dat ding afgaat, ben ik niet zomaar op 3,5 m hoogte om hem daar uit te zetten. Zeker niet ’s nachts. Misschien hoeft dat ook niet daar, maar dat weet ik niet. De vraag is dus: hoe zet ik dat ding uit? Niet alleen bij loos alarm, maar ook preventief, als ik bijvoorbeeld een paar dagen weg ga en de katten alleen laat. Die worden gek, als dat ding blijft afgaan. Kunt u mij hiermee verder helpen? Alvast veel dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *