Het verschil tussen rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders

Ieder soort melder heeft zijn eigen werking. Een rookmelder reageert dankzij zijn optische sensor het snelst op brand. Een hittemelder heeft een hogere drempelwaarde en is geschikt voor situaties waarbij rook ook door niet brandgerelateerde zaken kan voorkomen. Een koolmonoxidemelder geeft alarm wanneer er een te hoge waarde koolmonoxide (CO) wordt gedetecteerd.

Lees meer over de verschillen tussen rook- hitte- en koolmonoxidemelders.

Hoe een rookmelder werkt

Een rookmelder werkt in Nederland sinds 2005 verplicht volgens het ‘optisch’ principe. Dit betekent dat er in iedere rookmelder een rookkamer aanwezig is met daarin een (niet zichtbaar) lichtstraaltje. Wanneer dit lichtstraaltje rook detecteert, gaat de rookmelder in alarm. Deze techniek zorgt voor een snelle en betrouwbare detectie van rook. De melder direct in alarm, waardoor je tijdig wordt gewaarschuwd bij gevaar. Kan een vlieg of spin er dan ook voor zorgen dat een melder in alarm gaat? Nee, dankzij het fijnmazige gaas voor de rookkamer, kunnen insecten hier niet in komen.

Welke rookmelder is geschikt voor jou?

Welke rookmelder geschikt is, hangt af van jouw situatie. Bekijk de afbeelding hiernaast of lees onze blog: Wanneer gebruik je welke melder?

Welke rookmelder kopen

Rookmelders: verplicht of niet?

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders niet alleen voor nieuwbouwwoningen verplicht, maar ook voor bestaande bouw (gerealiseerd voor 2003).

De belangrijkste wijzigingen:
  • In de praktijk komt het erop neer dat op iedere bouwlaag (bestaande bouw) een rookmelder aanwezig moet zijn.
  • Rookmelders moet je iedere 10 jaar vervangen.
  • Het onderhouden van een rookmelder valt onder de zorgplicht van artikel 2.6. De verantwoordelijkheid voor het installeren en onderhouden van melders ligt bij de eigenaar van de woning
Of er nu sprake is van wel of geen verplichting, wij raden in iedere woonsituatie aan betrouwbare rookmelders te installeren. Alleen op deze manier vergroot je de vluchtveiligheid voor jou en je gezin.

Waar vind ik de type aanduiding van mijn rookmelder?

De type aanduiding van een melder vind je op de achterkant van de melder zelf. Om de achterkant van de melder te bekijken, haal je deze van de sokkel af. De demontage instructies vind je onder installatie en demontage.