Wat is de levensduur van Ei Electronics melder?

De melders van Ei Electronics hebben een levensduur van 10 jaar. Na die termijn heeft de veroudering van elektronische componenten impact op de werking. Daarom is het na 10 jaar nodig de melder(s) te vervangen.

Wanneer moet ik mijn Ei Electronics melder(s) vervangen?

Ei Electronics rook- en koolmonoxidemelders moeten na 10 jaar worden vervangen. Op iedere melder bevindt zich een sticker met de aanbevolen vervangingsdatum.

Waarom moet ik mijn melder(s) vervangen?

De elektronica in een melder is 10 jaar lang, 24 uur per dag actief om te waken over jouw veiligheid. Na 10 jaar kan de werking van de detectie in de rookkamer door veroudering van de elektronica componenten potentieel instabiel worden. Daardoor kan er vals alarm ontstaan. Of erger nog, er ontstaat verlate detectie of er vindt zelfs helemaal geen detectie meer plaats. Voor je eigen veiligheid is het daarom nodig de melders te vervangen. Op de zijkant van elke melder vind je een sticker met daarop de maand en het jaar van vervanging.

Kan ik mijn melder zelf vervangen?

Het is mogelijk een rookmelder zelf te vervangen. Wanneer de oude montageplaat (sokkel) in een goede staat is, kun je deze hergebruiken. Je verwijderd dan alleen de oude melder en plaatst de nieuwe melder op de bestaande montageplaat. Is de oude montageplaat toe aan vervangen, dan verwijder je ook de sokkel en installeer je de nieuwe sokkel. Bij melders die onderling bedraad gekoppeld zijn, heeft het installeren van een nieuwe melder geen invloed op de onderlinge koppeling.

Wat moet ik doen met mijn oude rookmelder?

Deze kun je inleveren bij een Wecycle punt. Daar wordt deze verder verwerkt en worden de materialen hergebruikt. Vind op de website van Wecycle een inleverpunt bij jou in de buurt.