Op welke plek moet ik een rookmelder plaatsen?

Op iedere verdieping of bouwlaag moet in de ruimte waar een verkeersroute voert ten minste één rookmelder worden geplaatst. De melder moet minimaal 50 cm van de muur of een hoek af hangen. Daarnaast mag de melder niet op de tocht of dichtbij mechanische ventilatie geplaatst worden. Lees voor meer informatie onze blog: Waar moet ik rookmelders plaatsen?

Op welke plek moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?

Een koolmonoxidemelder moet geplaatst worden in iedere ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt. Voor een goede bescherming tegen koolmonoxide is het noodzakelijk ook in andere ruimtes waarin bewoners een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengen én iedere slaapkamer een koolmonoxide melder te plaatsen. Meer informatie vind je in de handleiding van de koolmonoxidemelder.

Op welke plek moet ik een hittemelder plaatsen?

Een hittemelder wordt veelal geplaatst op plekken waar rookontwikkeling kan ontstaan, anders dan door brand. Denk hierbij aan een schuur, keuken of dichtbij een badkamer. Welke plek exact geschikt is, is afhankelijk van jouw (woon)situatie.

Hoe plaats ik een melder op een montagevoet?

Een 230V gevoede melder plaats je op de montagevoet (sokkel) door de melder op de montagevoet te schuiven. Wanneer je een klik hoort, zit de melder goed. Controleer altijd of de groene lamp gaat branden om er zeker van te zijn dat de melder werkt. Een batterij gevoede melder plaats je op de montagevoet door deze rechtsom in de sokkel te draaien. Bij een ‘klik’ is de melder goed geplaatst.

Hoe verwijder ik een melder van het plafond?

Een 230V gevoede melder moet zijdelings van de montagevoet (sokkel) worden geschoven. Dit doe je door een platte schroevendraaier in de zijkant van de melder, in een hiervoor bestemde opening te steken (ongeveer 1 cm). Vervolgens gebruik je de schroevendraaier als hefboom door hem van het plafond af te bewegen. Hierdoor zal de melder vanzelf loskomen.

Een batterij gevoede melder draai je tegen de klok in van de sokkel. Door de melder beet te pakken en linksom te draaien komt de melder los.

Werkt een melder nog als ik deze van het plafond heb verwijderd?

Bij het verwijderen van een melder uit de montageplaat aan het plafond wordt de melder automatisch uitgeschakeld. Dit geldt voor zowel netgevoede als batterijgevoede melders. Bij het plaatsen van de melder in de montagevoet zal de melder weer automatisch worden geactiveerd. Uitzondering: de Ei605 melder zal blijven functioneren na het verwijderen. Bij deze melder moet de batterij worden losgekoppeld om de melder helemaal uit te schakelen.