Rook- hitte en koolmonoxidemelders koppelen

Jaarlijks zijn er circa 70.000 claims van woningbranden. Gemiddeld laten 32 mensen per jaar het leven als gevolg. Brand is vooral ’s nachts gevaarlijk, omdat onze reuk tijdens de slaap is uitgeschakeld. De meeste slachtoffers bij branden worden niet door vuur veroorzaakt, maar door de giftige rook. 

Waarom melders koppelen?

Wil je voorkomen dat je het alarm van één van je rookmelders in huis niet hoort, ook omdat je bijvoorbeeld alleen bent? Koppel ze dan allemaal. Hierdoor gaat niet alleen de melder bij de brandhaard af, maar alle op dat moment in huis aanwezig melders. Zo weet je zeker dat je op tijd gealarmeerd wordt en je je huis veilig kan verlaten. 

Hoe werkt het koppelen van rook- en hittemelders?

Draadloos koppelbare rookmelders en hittemelders communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van radiofrequentie. De melder die rook detecteert, stuurt radiografisch een code die door andere melders ontvangen wordt. Deze melders gaan vervolgens ook in alarm. Het is ook mogelijk om rookmelders bedraad te koppelen. Dit kan met 230V gevoede melders.

De koppelbare rook- en hittemelders van Ei Electronics

type    omschrijving   voedingkoppeling
Ei146rookmelder230Vbedraad
Ei146RFrookmelder230Vdraadloos
Ei605CRFrookmelderalkalinedraadloos
Ei650RFrookmelder10-jaars lithiumdraadloos
Ei650iRFrookmelder10-jaars lithiumdraadloos
Ei 603TYChittemelder10-jaars lithiumdraadloos met apart verkrijgbare RF-module
Ei3016rookmelder230Vbedraad
Ei3016RFrookmelder230Vdraadloos
Ei3014hittemelder230Vbedraad, draadloos met apart verkrijgbare RF-module
Ei3024rook- en hittemelder (multisensor)230Vbedraad, draadloos met apart verkrijgbare RF-module

Koppeling met koolmonoxidemelders

Technisch is het mogelijk om koolmonoxidemelders te koppelen met rook- of hittemelders. Maar let op! Een rook- of brandalarm vraagt een andere (tegenovergestelde) reactie dan een CO-alarm! Bij brand is het van belang om ramen en deuren te sluiten ter voorkoming van zuurstoftoevoer; bij een CO-alarm moet er juist extra geventileerd worden.

Met een controle-unit van Ei Electronics is het mogelijk om koolmonoxidemelders veilig te koppelen met Ei rook- en hittemelders. Doordat de LED symbolen ter indicatie van brand, CO of lage-batterijspanning duidelijk oplichten, weet je direct welke maatregelen je moet nemen.

Over de schrijver
Jan Nies is productmanager bij Hemmink. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.