Veel thuis in de winterperiode? Wees je bewust van de gevaren!

De winter staat voor de deur. Na een warme zomer bereiden we ons voor op een periode met koudere temperaturen. Aan de kapstok maken luchtige jasjes plaats voor warmere exemplaren. Mede dankzij een mok warme chocolademelk met een flinke toef slagroom nemen we de donkere avonden voor lief. Het knisperende hout van de open haard zorgt voor een fijn, huiselijk sfeertje. Hoe koud of donker het ook is, wij Nederlanders weten ieder jaar weer wat gezelligs te maken van de winterperiode. Op de één of andere manier voelt de winter knus en veilig. Maar is het wel echt zo veilig, die dagen thuis?

Koolmonoxidegevaar dreigt op elk moment

Juist omdat we tijdens de herfst- en winterperiode meer in ons huis aanwezig zijn, moeten we ons in deze periode bewustzijn van de gevaren. Eén van deze gevaren is te wijten aan het zeer giftige gas koolmonoxide dat vrijkomt bij onvolledige verbranding in een verbrandingstoestel. Is de constructie van jouw verbrandingstoestel niet goed, dan betekent dit dat jouw CV-ketel, geiser en/of gaskachel continu een dreigend gevaar kunnen vormen. Wanneer koolmonoxide eenmaal vrijkomt, zal het giftige gas via kieren of openstaande deuren al snel de kamer bereiken waarin jij je bevindt.

Het verraderlijke aan koolmonoxide is dat je zintuigen je op zo’n moment niet kunnen beschermen. Hoewel onvolledige verbranding te herkennen is aan een gele of oranje vlam, is koolmonoxide zelf geen waarneembaar gas dat je waarschuwt voor gevaar. In tegenstelling, het is elk menselijk zintuig te slim af: je ruikt, proeft, hoort, ziet en voelt het niet. Daarom wordt koolmonoxide ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd. Dat is een treffende naam, want wanneer je eenmaal wordt blootgesteld aan teveel koolmonoxide heb je een groot probleem.

Ken de symptomen

Jaarlijks kost een koolmonoxidevergiftiging dan ook aan zo’n tien mensen het leven. Honderden mensen raken erdoor bewusteloos en/of gewond. Hoewel hier vaak enkele symptomen aan voorafgaan, doet deze sluipmoordenaar zijn werk snel. Bij een koolmonoxideconcentratie van 12800 PPM (parts per million) zul je zelfs binnen 2 á 3 minuten overlijden. De symptomen van blootstelling aan een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide hangen af van de hoogte van de concentratie.

Concentratie CO in de lucht (PPM) Inhalatietijd en symptomen
35 De maximum toegestane concentratie voor constante blootstelling tijdens een periode van 8 uur volgens OSHA.
150 Lichte hoofdpijn na 1,5 uur.
200 Lichte hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid na 2-3 uur.
400 Frontale hoofdpijn binnen 1-2 uur, levensbedreigend na 3 uur.
800 Duizeligheid, misselijkheid en stuiptrekkingen binnen 45 minuten. Buiten bewustzijn binnen 2 uur. Overlijden binnen 2-3 uur.
1600 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 20 minuten. Overlijden binnen 1 uur.
3200 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 5-10 minuten. Overlijden binnen 25-30 minuten.
6400 Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid binnen 1-2 minuten. Overlijden binnen 10-15 minuten.
12800 Overlijden binnen 1-3 minuten

Onwetendheid en nonchalance: twee oorzaken voor ongevallen

Koolmonoxidevergiftiging blijft helaas een actueel onderwerp. Mede een stukje onwetendheid ligt ten grondslag aan de ongevallen die door koolmonoxide worden veroorzaakt. Eén van de grootste misverstanden is dat koolmonoxidegevaar alleen heerst bij oudere verbrandingstoestellen. Hierover kunnen we kort zijn: dit is nonsens. Zelfs bij het allernieuwste model kan koolmonoxidegevaar optreden wanneer een lek, slijtage of windterugslag op de afvoer plaatsvindt. Schaf je een nieuwe CV-ketel aan, vertrouw er dan dus niet op dat daarmee het gevaar helemaal is weggenomen.

Naast onwetendheid speelt nonchalance een rol. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, kan tijdige alarmering het verschil maken tussen leven en dood. Hoewel onze zintuigen ons niet kunnen alarmeren bij koolmonoxidegevaar, kan een koolmonoxidemelder dit wel. Toch kiezen nog té veel mensen ervoor geen koolmonoxidemelder in hun huis op te hangen. Een nonchalante houding ten opzichte van koolmonoxidegevaar zorgt ervoor dat zelfs de meest knusse woonkamer opeens niet meer zo veilig is.

Bescherm jezelf tegen koolmonoxidegevaar

Wil je jezelf beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging, dan is het realiseren van een zo lang mogelijke vluchttijd het beste wat je kunt doen. Een koolmonoxidemelder doet datgene wat jij niet kunt: koolmonoxide waarnemen. Bereikt de concentratie koolmonoxide een punt waarop het gevaarlijk dreigt te worden, dan detecteert de koolmonoxidemelder dit. De melder geeft tijdig alarm zodat jij en je gezin zo snel mogelijk kunnen vluchten.

Koolmonoxidevergiftiging is helaas nog steeds een voorkomende doodsoorzaak. Daarom is het creëren van bewustzijn over koolmonoxidegevaar ons speerpunt. We willen met onze adviezen en oplossingen de Nederlandse burger niet bangmaken, maar zoveel mogelijk mensen behoeden voor een rampscenario. Schaf een kwalitatieve koolmonoxidemelder aan, hang hem op de juiste plek op en jij kunt de komende winters zorgeloos genieten van je kop warme chocolademelk.

Bekijk ons aanbod koolmonoxidemelders

Over de schrijver
Jeroen is onze Business Manager Veilig en Comfortabel Wonen. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen
Koolmonoxide

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *