Juiste locatie van rookmelders redt levens

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Wist je dat 50% van de woningbranden met fatale afloop ook nog eens start in de woonkamer? Een plek waar traditioneel gezien geen rookmelder hangt. Onderzoek van de Brandweer wees uit dat bewoners 100% meer kans hebben om een woningbrand te overleven wanneer een werkende rookmelder aanwezig is. Het geeft je de tijd om te vluchten (bron: brandweer.nl).

Locatie
Hang voor je eigen veiligheid een rookmelder op elke verdieping of bouwlaag, in de ruimte waardoor een verkeersroute loopt, zoals:

  • Gang, hal of overloop

Wil je extra veiligheid? Plaats dan vooral een melder in je woonkamer en slaapkamer!

Locaties die je beter kunt overslaan zijn:

  • de keuken of de badkamer
  • de garage
  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • tochtige plekken

Hier kunnen rook en gassen voorkomen  en die zorgen voor een vals alarm. Plaatst hier een hittemelder of combimelder.

Testen
Voor je eigen veiligheid is het van groot belang om rookmelders regelmatig te testen. Je weet dan zeker dat je rookmelder goed functioneert. Test de rookmelder elke 14 dagen en altijd na een periode van afwezigheid (bijv. vakantie).

Hieronder vind je een visuele weergave voor het plaatsen van rookmelders:
Waar plaats je een rookmelder, hittemelder of combimelder?

Over de schrijver
Onze redactie is verantwoordelijk voor de inhoud van de Ei Electronics website. Zij voegen met regelmaat kennisartikelen, blogs en videos toe. Heb jij een vraag die je beantwoord wilt zien worden in een artikel? Neem dan contact met ons op
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.

Van dezelfde categorie