Waar moet ik mijn koolmonoxidemelder plaatsen?

De beste plek voor een koolmonoxidemelder is afhankelijk van het soort ruimte en of zich er wel of geen verbrandingstoestel bevindt. 

Een koolmonoxidemelder plaatsen in een ruimte met verbrandingstoestel

In een woonkamer met een verbrandingstoestel plaats je de koolmonoxidemelder naast of boven het toestel. Doe dit binnen een bereik van 1-3 meter. De koolmonoxidemelder moet minstens 30 centimeter van de muur af geplaatst worden. Wil je de melder vlakbij de CV-ketel plaatsen, op zolder bijvoorbeeld? Dan mag de melder schuin of boven de CV-ketel gemonteerd worden aan het (schuine) plafond.

Een CO-melder plaatsen in een ruimte zonder verbrandingstoestel

Ook in ruimtes waar geen verbrandingstoestel is, kun je een koolmonoxidemelder plaatsen. In de slaapkamer vind je de beste plek voor de melder door te bepalen wat de jouw ademhoogte is als je ligt. Je plaatst de melder onder ademhoogte. Voor de woonkamer geldt dat de melder op ademhoogte of loophoogte geplaatst mag worden. Houd voor de woonkamer een maximum hoogte van 1,60m aan.

Waarom plaats je een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder helpt je om aanwezigheid van het giftige gas koolmonoxide (CO) te detecteren en op tijd te vluchten. Dat we koolmonoxide niet met onze eigen zintuigen kunnen waarnemen, maakt het een extra gevaarlijk gas. Het wordt daarom ook wel de sluipmoordenaar genoemd.

koolmonoxidemelder-zonder-display-ei-electronics

Vertrouw op een vluchtveilige omgeving met de Ei208W koolmonoxidemelder

  • Hoogwaardige detectiesensor
  • Met 10-jaars lithium batterij
  • Draadloos koppelbaar

Bekijk de Ei208W

Waar plaats je een koolmonoxidemelder niet?

Er zijn ook plekken waar je een koolmonoxidemelder niet moet plaatsen:

  • Bij een luchtuitlaat
  • Achter gordijnen
  • Achter een kast of ander meubel
Over de schrijver
Jan Nies is productmanager bij Hemmink. Hij kan je alles vertellen over rookmelders, koolmonoxidemelders en nog veel meer producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen.
Onderwerpen
Koolmonoxide

Reacties zijn gesloten.