Onderhoud rookmelders vergroot veiligheid in huis

Een rookmelder waarschuwt je zodra er rook wordt waargenomen zodat je snel actie kunt ondernemen. Het is dus van levensbelang dat je rookmelder goed werkt! Om een goede werking van je rookmelder te garanderen, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Blauwe stofhoes
Tot aan de oplevering van je nieuwbouwwoning is de rookmelder beschermd tegen bouwstof door middel van de bijgeleverde stofhoes. Bewaar deze stofhoes en maak er later gebruik van wanneer je de kamer stoffeert of als er andere (verbouwings)werkzaamheden plaatsvinden, waarbij veel stof vrij komt. Vergeet de hoes niet te verwijderen zodra de klus geklaard is!

Schoonmaken van de melder
Rookmelders zijn ook gevoelig voor normale stof. Om ongewenst alarm te voorkomen is het dus belangrijk om de melder, afhankelijk van de omstandigheden, maar minstens 2x per jaar goed schoon te maken. Gebruik hiervoor de stofzuiger met het zachte borstelgedeelte.

Testen van de melder
Voor je eigen veiligheid is het van belang dat je regelmatig je melders test! Op elke melder zit een Test&Hush knop. Wanneer de melders in rust zijn (dus geen alarm geven), heeft deze knop de functie van ‘Test’. Door het indrukken van deze testknop gaat de melder in alarm. Wanneer melders onderling bedraad of draadloos gekoppeld zijn, geven alle andere melders ook een alarmsignaal.

Op elke melder moet de groene LED continu branden. Dit geeft aan dat er 230V spanning aanwezig is. Controleer de zekering/automaat van de betreffende spanningsgroep in de meterkast wanneer de groene LED op de melder(s) niet brandt.

Ongewenst alarm
Het kan voorkomen dat een rookmelder een ongewenst alarm geeft. De rookmelder reageert dan op bijvoorbeeld stof in combinatie met een grote luchtcirculatie. Maak de rookmelder dus schoon. Bij gekoppelde melders herken je de melder die het alarm heeft veroorzaakt aan het snel knipperen van de rode LED.

Lage batterijspanning of vervuiling
Wanneer de melder iedere 40 sec. een kort piepsignaal geeft en de rode LED tegelijkertijd 1 keer knippert, moet de batterij worden vervangen. Gebruik hiervoor dezelfde type batterij en test de rookmelder nadat de batterij is vervangen.

Wanneer de melder iedere 40 sec. een kort piepsignaal geeft (zonder dat de rode LED tegelijkertijd 1 keer knippert) heeft de melder een probleem in de rookkamer geconstateerd. Maak dan de rookmelder schoon.

Vervang tijdig je rookmelder
Wist je dat rookmelders een technische levensduur hebben van 10 jaar? Rookmelders ‘slijten’ door o.a. stof. Wanneer de technische levensduur verstreken is, wordt de detectie onnauwkeurig en wordt er bij brand niet of niet op tijd gealarmeerd.

Om ervan verzekerd te zijn dat je rookmelder op tijd waarschuwt bij brand, moet de hele rookmelder na 10 jaar vervangen worden. De vervangingsdatum vind je op de zijkant van elke rookmelder.

Uitgebreide tips:


Bekijk de instructievideo hoe u uw melder goed onderhoudt
. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.