Koppelen van melders

Wanneer er brand- of koolmonoxidegevaar dreigt, is iedere seconde van belang. De vluchttijd speelt een grote rol bij het minimaliseren van het aantal slachtoffers. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is de vluchttijd in de loop der jaren drastisch ingekort. Bovendien duurt het gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer ter plaatse is. Als je weet dat je slechts 3 minuten de tijd hebt om ongedeerd je huis te ontvluchten, dan wil je zo snel mogelijk gealarmeerd worden bij brand of een koolmonoxidelek.

“Iedere seconde telt bij dreigend gevaar”

Je wilt er daarom zeker van zijn dat je melders op het juiste moment hun werk doen. Het verlengen van vluchttijd begint daarom bij betrouwbare, goed geïnstalleerde melders op de juiste plekken. In iedere ruimte een brand- hitte- en/of koolmonoxidemelder plaatsen, is echter nog geen garantie op tijdige alarmering bij dreigend gevaar. Zeker in een gebouw met verschillende woonlagen, zoals een appartementencomplex, kan brand zomaar overslaan op een andere woning. Je wilt bewoners daarom zo snel mogelijk op de hoogte stellen van dreigend gevaar, ook als de brand in een andere ruimte begint.

Verleng de vluchttijd door melders te koppelen

Het koppelen van melders is hiervoor de oplossing. De melders die zich in de ruimtes bevinden, praten met elkaar. Begint er een brand in ruimte A en kan dit bedreigend zijn voor ruimte B en C, dan zullen de melders in al deze ruimtes alarm slaan. Hierdoor hebben bewoners langer de tijd om de woning te ontvluchten.

Bedraad of draadloos koppelen

Naast de veel gebruikte mogelijkheid om melders draadloos te koppelen, kunnen Ei Electronics melders met een 230V voeding ook  bedraad worden gekoppeld. Dit kan eenvoudig via een extra koppeldraad.

Het koppelen van brand- en/of koolmonoxidemelders kan dus het verschil maken tussen leven en dood. Wil je optimale veiligheid bieden, dan is het koppelen van melders in bepaalde situaties aan te raden. Vanuit de geluidsnormering in het Bouwbesluit is het koppelen van melders zelfs bijna verplicht te noemen.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen
Meer informatie over het koppelen van melders?
038-4698200

Reacties zijn gesloten.