Kosten besparen op brandveiligheidsoplossingen

Het kiezen van de juiste brandveiligheidsoplossing is niet altijd even makkelijk. Prijs en kwaliteit zijn beide factoren die zwaar wegen in de keuze voor een product. Productkosten hangen daarom al lang niet meer af van alleen de aanschafprijs. Door kosten te berekenen over de levensloop van een product, kun je op lange termijn een flinke kostenbesparing realiseren. Wist je dat dit ook op het gebied van brandveiligheidsoplossingen een slimme keuze is? Door het Total Cost of Ownership (TCO) principe ook op brandveiligheidsproducten toe te passen, ofwel door bij het kiezen van rook-, hitte-, en koolmonoxidemelders ook kosten over de levensduur van 10 jaar te berekenen, creëer je een realistisch beeld van de werkelijke kosten van een product.

Relevant voor installateurs

Ook voor aanbesteding aan installateurs is TCO een relevant thema. Van nature zijn installateurs geneigd om vooral naar de aanschafprijs te kijken en niet naar de kosten op langere termijn. Door de vaak sterke concurrentie en lage marges durven ze geen hogere prijs neer te leggen, zelfs als het om brandveiligheidsproducten gaat. Toch kan het TCO-principe worden toegepast wanneer jouw woningcorporatie een installateur aanbesteed. Door eisen in het bestek op te nemen, moet de installateur hier wel aan voldoen. Voorbeelden van dergelijke eisen kunnen een 10 jaar lithium batterij en onderhoudsarme melders zijn. Op deze manier kan jouw woningcorporatie een kostenbesparing op het gebied van onderhoud op lange termijn realiseren.

 

Betere veiligheid hoeft niet duurder te zijn

Toch zijn we geneigd om te kiezen voor het product met de laagste aanschafprijs. Neem de Ei146 van Ei Electronics. Dankzij de scherpe aanschafprijs lijkt deze melder uit kostenoogpunt een interessante optie. Kijken we naar de lange termijn, dan lopen de onderhoudskosten voor deze melder echter op. De alkaline back-up batterij van de Ei146 moet namelijk om de 2-3 jaar vervangen worden. Daarnaast dient de melder iedere twee jaar te worden uitgezogen. Gebeurt het benodigde onderhoud en de vervanging van een batterij niet, dan werkt de melder niet meer naar behoren. De veiligheid van bewoners komt hierdoor in het nauw. Een rook- of koolmonoxidemelder garandeert dus alleen veiligheid wanneer er voldoende kennis over onderhoud is. Bij het ontbreken van deze kennis wordt er schijnveiligheid gecreëerd.

Streeft jouw woningcorporatie naar betere veiligheid voor bewoners, dan hoeft dat niet meer te kosten. De Ei3016 is een uitstekende keuze als je veiligheid wilt verbeteren. De 10-jaars lithium batterij en stofcompensatie zorgen ervoor dat de melder minder onderhoud vergt. In de aanschaf is deze melder wat duurder dan de Ei146. Daar staat tegenover dat bewoners ‘s nachts niet meer worden gewekt door een onnodig piepende melder. Doordat vals alarm verleden tijd is, wordt schijnveiligheid beperkt. AudioLINK maakt daarnaast diagnose mogelijk voor gepland onderhoud. Uiteindelijk bespaar je niet alleen op onderhoudskosten, je verbetert ook de veiligheid voor bewoners. Wanneer het gaat om kosten, is de Ei3016 dus op lange termijn voordeliger.

Betere veiligheid hoeft niet duurder te zijn

Toch zijn we geneigd om te kiezen voor het product met de laagste aanschafprijs. Neem de Ei146 van Ei Electronics. Dankzij de scherpe aanschafprijs lijkt deze melder uit kostenoogpunt een interessante optie. Kijken we naar de lange termijn, dan lopen de onderhoudskosten voor deze melder echter op. De alkaline back-up batterij van de Ei146 moet namelijk om de 2-3 jaar vervangen worden. Daarnaast dient de melder iedere twee jaar te worden uitgezogen. Gebeurt het benodigde onderhoud en de vervanging van een batterij niet, dan werkt de melder niet meer naar behoren. De veiligheid van bewoners komt hierdoor in het nauw. Een rook- of koolmonoxidemelder garandeert dus alleen veiligheid wanneer er voldoende kennis over onderhoud is. Bij het ontbreken van deze kennis wordt er schijnveiligheid gecreëerd. Neem contact met ons om te bespreken wat voor jou handig is. Wij helpen je graag om alle echte kosten op een rijtje te zetten.

Bereken je kostenbesparing
TCO

Profielschets

Vul hier het aantal woningen in die met rookmelders ingericht moeten worden
Vul hier het aantal rookmelders per woning in (volg min. bouwbesluit)