Wijziging zorgplicht rookmelders

De overheid heeft het voornemen om rookmelders in bestaand bezit (gerealiseerd voor 2003) verplicht te stellen en per 1 juli 2022 ook geplaatst te hebben. Tot nu toe was dit vanuit de NEN 2555 alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen. Een hele mooie stap dus richting een optimale brandveilige leefomgeving. Helemaal als je bedenkt dat in slechts 20%* van de branden met een fatale afloop een goed werkende rookmelder in de woning aanwezig was.

De wijziging, wat houdt dit nu precies in? Indien het voorstel op 1 juli 2022 wettelijk van kracht wordt, dan zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

  • Op iedere bouwlaag voor bestaande bouw moet een rookmelder aanwezig te zijn.
  • Rookmelders moeten iedere 10 jaar vervangen te worden.
  • Er moeten vrijloopdrangers worden toegepast bij woningtoegangsdeuren die alleen dichtvallen indien brand is gedetecteerd. Dit geldt voor nieuwe woongebouwen en bij verbouw en transformatie (functiewijziging).

Samen met de hierboven beschreven verplichting wordt ook de zorgplicht van de vastgoedeigenaar, in dit geval de woningcorporatie, aangescherpt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan onze whitepaper. In dit whitepaper nemen we je mee in welke wijzigingen er zijn ten aanzien van de zorgplicht en hoe deze slim te ondervangen is.

Over de schrijver
Richard adviseert elke woningcorporatie graag over brand- en koolmonoxideveiligheid. Wil je weten hoe je jouw huurders kunt beschermen tegen brand en koolmonoxide? Bel of mail Richard!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.