Wetswijziging rookmelders en de impact voor corporaties

Helaas zien we nog te vaak in het nieuws dat er slachtoffers – soms zelfs dodelijk – zijn gevallen als gevolg van brand. In veel van die gevallen (zelfs 20%!) hing er geen rookmelder in huis, ging deze te laat af of werkte deze niet meer doordat de batterijen niet vervangen waren.

Verplichting rookmelders

Dit is deels te verklaren omdat het in Nederland (nog) niet verplicht is om een rookmelder in huis te hebben.  Tenminste als het gaat om bestaande bouw. Voor nieuwbouwwoningen geldt die verplichting gelukkig sinds 2003 al wel. Best vreemd hoor ik je denken. Helemaal als je weet dat dit in landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk al wel verplicht is.

Gelukkig komt hier verandering in. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft namelijk een voorgenomen wetswijziging gepubliceerd waarin o.a. rookmelders ook voor bestaande bouw verplicht gaan worden.  Dit gaat dan al in per 1 juli 2022.

UPDATE mei 2021
Definitief: verplichting van rookmelders in bestaande bouw vanaf juli 2022


In het staatsblad is een aanpassing van het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving gepubliceerd in verband met het regelen van de veiligheidscoördinator directe omgeving en enkele andere wijzigingen. Hieronder valt o.a. de verplichting van rookmelders in bestaande bouw (<2003) vanaf juli 2022*. Aan artikel 6.21 van het bouwbesluit wordt een lid toegevoegd, luidende:

Een bestaande woonfunctie heeft op iedere bouwlaag met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie een rookmelder die voldoet aan EN 14604. Deze eis is niet van toepassing tot 1 juli 2022.

*Er is een verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw
– nieuwbouw: NEN2555 verplicht dus 230V melders
– bestaande bouw: geen NEN2555 verplichting dus batterij of 230V melders

Lees het complete artikel (Definitief: verplichting van rookmelders in bestaande bouw vanaf juli 2022) op de website van Hemmink.

Deze wetswijziging betekent een enorme verbetering van de brandveiligheid in Nederland. Een kanttekening hierbij is op zijn plaats: de wetgeving is te generiek om echte brandveiligheid te leveren. Iedere situatie is uniek, waardoor het huidige niveau in de wet- en regelgeving onvoldoende toereikend is. Hoe dan ook, de wijziging zal een flinke impact hebben op het beleid, de bedrijfsvoering, het budget van corporaties en natuurlijk voor de installateurs die de melders moeten plaatsen.

Whitepaper

In dit whitepaper hebben we alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet en kom je te weten wat de wetgeving voor impact kan hebben op jouw corporatie, waar je allemaal rekening mee moet houden en wat dit betekent voor de zorgplicht.

Over de schrijver
Richard adviseert elke woningcorporatie graag over brand- en koolmonoxideveiligheid. Wil je weten hoe je jouw huurders kunt beschermen tegen brand en koolmonoxide? Bel of mail Richard!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.