Netgevoede melders draadloos (RF) koppelen

De draadloze (RF) rookmelders van Ei Electronics werken als volgt:

 • De 230Vac Easi-fit® melders communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van RF sokkels.
 • De melder die rook detecteert, stuurt radiografisch een code die door andere melders ontvangen wordt. Deze melders gaan vervolgens ook in alarm.
 • Deze code is voor elke melder gelijk (fabriekscode), zodat alle melders standaard vanuit de verpakking al met elkaar kunnen communiceren.
 • Elke RF melder heeft ook een eigen unieke code (huiscode) die verzonden kan worden. Het instellen van deze code is aan te bevelen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld communicatie met de melders van naburige panden plaatsvindt. Iedere ontvanger heeft, naast de fabriekscode, 30 geheugenplaatsen. Hierin kunnen 30 verschillende (unieke) huiscodes worden opgeslagen.
 • Melders zijn selectief op elkaar in te leren. Hiermee kan bepaald worden welke melders op elkaar reageren en welke niet.

Een RF installatie kan eenvoudig (draadloos) uitgebreid worden met diverse RF-accessoires.

Ei heeft dezelfde lang bewezen techniek van draadloos koppelen ook beschikbaar voor batterijgevoede rookmelders.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

2 reacties op “Netgevoede melders draadloos (RF) koppelen”

 1. v.d. Deure schreef:

  Is het ook mogelijk om bedraade melders te koppelen met een RF-melder.
  Ik heb een huis met 3 bedraade melders en wild deze gaan uitbreiden met een of meerdere RF-melders. Moet/kan ik dan de dichtstbijzijnde melder (166e) uitbreiden met een RF module (kan dit sowieso?) of moeten alle melders dan RF zijn.

  • Wilco Wietsma schreef:

   Dit is zeker mogelijk. Daarvoor moet één van de bedrade melders die in het bereik is van de draadloze melders, uitgerust zijn met een RF-module.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *