Netgevoede melders draadloos (RF) koppelen

De draadloze (RF) rookmelders van Ei Electronics werken als volgt:

 • De 230Vac Easi-fit® melders communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van RF sokkels.
 • De melder die rook detecteert, stuurt radiografisch een code die door andere melders ontvangen wordt. Deze melders gaan vervolgens ook in alarm.
 • Deze code is voor elke melder gelijk (fabriekscode), zodat alle melders standaard vanuit de verpakking al met elkaar kunnen communiceren.
 • Elke RF melder heeft ook een eigen unieke code (huiscode) die verzonden kan worden. Het instellen van deze code is aan te bevelen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld communicatie met de melders van naburige panden plaatsvindt. Iedere ontvanger heeft, naast de fabriekscode, 30 geheugenplaatsen. Hierin kunnen 30 verschillende (unieke) huiscodes worden opgeslagen.
 • Melders zijn selectief op elkaar in te leren. Hiermee kan bepaald worden welke melders op elkaar reageren en welke niet.

Een RF installatie kan eenvoudig (draadloos) uitgebreid worden met diverse RF-accessoires.

Ei heeft dezelfde lang bewezen techniek van draadloos koppelen ook beschikbaar voor batterijgevoede rookmelders.

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

6 reacties op “Netgevoede melders draadloos (RF) koppelen”

 1. Gerard Kuijer schreef:

  goedendag, kunt u mij de installatie instructie zenden bij het koppelen van meer dan 12 RF componenten,
  ik kan deze op uw site niet vinden,
  bvd,
  Gerard Kuijer

 2. R. denooijer schreef:

  Wat voor doorkoppel-signaal zit er op de doorgekoppelde koolstofmonoxide/rookmelders met vaste spanning (Ei EI3028)? Die 3e poot is voor het door koppelen naar andere melders. Maar wat is dit voor signaal een maak contract, of komt er 12volt op of komt er 230volt op? Er zijn geen extra melders en klant wil graag signaal binnen krijgen op smarthome huisautomatisering om rookalarm door te melden.

 3. R Everrts schreef:

  Ik heb 146 bedraad, kan deze zonder 230V en alleen batt voeding?

  • Wilco Wietsma schreef:

   Beste, dat is helaas niet mogelijk. De batterij is puur ter back-up wanneer de spanning (tijdelijk) wegvalt. Dit geldt voor alle 230V gevoede melders.

 4. v.d. Deure schreef:

  Is het ook mogelijk om bedraade melders te koppelen met een RF-melder.
  Ik heb een huis met 3 bedraade melders en wild deze gaan uitbreiden met een of meerdere RF-melders. Moet/kan ik dan de dichtstbijzijnde melder (166e) uitbreiden met een RF module (kan dit sowieso?) of moeten alle melders dan RF zijn.

  • Wilco Wietsma schreef:

   Dit is zeker mogelijk. Daarvoor moet één van de bedrade melders die in het bereik is van de draadloze melders, uitgerust zijn met een RF-module.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *