Koolmonoxidemelders redden levens, dat is de boodschap.

Niet voor niets, want koolmonoxide is een zeer giftig en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gasfornuis, hout-, gas- en oliekachel of openhaard.
Een groot misverstand is dat koolmonoxide alleen vrijkomt bij verouderde apparatuur. Dit is niet het geval, ook bij nieuwe apparatuur kan door een technisch defect of verkeerde aansluiting koolmonoxide vrijkomen.

Hoe herken ik koolmonoxide?

Koolmonoxide is te herkennen aan zowel lichamelijke klachten als kenmerken binnen het huis. Lichamelijk herken je koolmonoxide aan hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid.
In huis zijn de kenmerken (meer) condens op de binnenkant van de ramen, gele vlammen bij de verbrandingsapparatuur en een herhaaldelijke uitvallende waakvlam.

Wat doet koolmonoxide (CO) met mijn lichaam?

Koolmonoxide bindt zich, net als zuurstof, aan de hemoglobine van rode bloedcellen. Maar omdat CO sterker is dan zuurstof, is er minder ruimte beschikbaar voor het vervoeren van zuurstof.  Hierdoor krijgen cellen en weefsels in het lichaam een tekort aan zuurstof (hart, longen, hersenen). Bij een hoge hoeveelheid CO leidt dit tot de dood.

Ook een langdurige blootstelling aan een lage hoeveelheid koolmonoxide brengt gevaar met zich mee.  Op langere termijn worden klachten zoals spierzwakte, misselijkheid en hartritmestoornissen en een algehele aantasting van het zenuwstelsel geconstateerd.  

Feiten over koolmonoxide

  • Koolmonoxidegas kun je niet ruiken, proeven of zien.
  • Nieuwe apparaten kunnen ook koolmonoxide uitstoten.
  • Koolmonoxide komt ook voor in campers, caravans en boten.
  • Koolmonoxide (CO) is niet hetzelfde als Kooldioxide (CO2)
  • Een koolmonoxidemelder is geen vervangend middel voor regelmatig onderhoud.
  • Glazen panelen bij openhaarden beschermen niet tegen koolmonoxide.
  • Koolmonoxide kan ook via de (onder) buren naar binnen komen.
  • Per jaar overlijden meer dan 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.
  • Per jaar worden ruim 250 mensen (geregistreerd) met verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging opgenomen.

Wat moet ik doen bij verschijnselen of alarm van koolmonoxide?

Wanneer je de verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging hebt of wanneer een koolmonoxidemelder in alarm gaat, open dan zo snel mogelijk ramen en deuren.  Breng jezelf en alle anderen in het huis zo snel mogelijk naar buiten. Bel vervolgens 112.

Welke melder moet ik aanschaffen?
Ei Electronics heeft jarenlange ervaring met het produceren van koolmonoxidemelders. Alle melders worden uitvoerig getest en voldoen aan de strengste normen.  Hierdoor kan je erop vertrouwen dat een koolmonoxidemelder het doet wanneer deze het moet doen. De verschillen tussen de melders zijn af te lezen in de tabel.

 

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen
Koolmonoxide

Reacties zijn gesloten.