Koppelen van rookmelders verhoogt je veiligheid

Jaarlijks zijn er circa 14.000 branden in woningen en bedrijven, waarbij gemiddeld 32 mensen het leven laten. Brand is vooral ’s nachts gevaarlijk, omdat onze reuk tijdens de slaap is uitgeschakeld. 50% van de dodelijke slachtoffers werd dan ook overvallen in hun slaap. Daar komt bij dat 50% van de branden met fatale afloop ook nog eens starten in de woonkamer. Rookmelders ophangen levert 100% meer kans op om een brand te overleven.

Gekoppelde melders verhogen de veiligheid
De meeste slachtoffers bij branden worden niet door vuur veroorzaakt, maar door de giftige rook. Daarom adviseert de brandweer om met deuren dicht te slapen. Wil je voorkomen dat je het alarm van één van je rookmelders in huis niet hoort, ook omdat je bijvoorbeeld alleen bent? Koppel ze dan allemaal. Hierdoor gaat niet alleen de melder bij de brandhaard af, maar alle op dat moment in huis aanwezig melders. Zo weet je zeker dat je op tijd gealarmeerd word en je je huis veilig kan verlaten. En ga je nou op vakantie? Koppel dan je rookmelders met die van de buren!

Draadloos koppelen, hoe werkt het?
De 230Vac Easi-fit® melders van Ei Electronics communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van RF sokkels. De melder die rook detecteert, stuurt radiografisch een code die door andere melders ontvangen wordt. Deze melders gaan vervolgens ook in alarm.

Koppeling met koolmonoxidemelders
Technisch is het mogelijk om koolmonoxidemelders te koppelen met rook- of hittemelders. Maar let op! Een rook- of brandalarm vraagt een andere (tegenovergestelde) reactie dan een CO-alarm! Bij brand is het van belang om ramen en deuren te sluiten ter voorkoming van zuurstoftoevoer; bij een CO-alarm moet er juist extra geventileerd worden.

Met een controle-unit van Ei Electronics is het mogelijk om koolmonoxidemelders veilig te koppelen met Ei rook- en hittemelders. Doordat de LED symbolen ter indicatie van brand, CO of lage-batterijspanning duidelijk oplichten, weet je direct welke maatregelen je moet nemen.

Vragen?
Wil je meer informatie over het koppelen van rookmelders? Klik hier.

Over de schrijver
Onze redactie is verantwoordelijk voor de inhoud van de Ei Electronics website. Zij voegen met regelmaat kennisartikelen, blogs en videos toe. Heb jij een vraag die je beantwoordt wilt zien worden in een artikel? Neem dan contact met ons op
Onderwerpen
Brandveiligheid Rookmelder

Reacties zijn gesloten.

Stuur ons een bericht
Contact
Stel je vraag
Van dezelfde categorie