CO-blocker schakelt cv uit bij koolmonoxide detectie

Het giftige gas koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden minimaal 10 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Marktleider Ei Electronics brengt nu een draadloze CO-blocker op de markt. Bij een te hoge concentratie koolmonoxide wordt automatisch de CV-ketel uitgeschakeld.

CO-blocker

De CO-blocker van Ei Electronics bestaat uit een draadloze relaisbasis (type Ei 428), een CO-melder (type Ei 208WRF) en een Kopp tussensteker. Alle producten hebben een 10-jaars lithium back-up zodat de bewoner 10 jaar zorgeloos beschermd is tegen koolmonoxide. Wanneer er een te hoge CO concentratie wordt gemeten bij de CV-ketel geeft de CO-melder een luid alarm en wordt de CV-ketel automatisch uitgeschakeld. De CO-blocker voldoet aan de eisen van www.veiligeproducten.nl. Check hier welke koolmonoxidemelders veilig zijn: http://veiligeproducten.nl/veilig-wonen/welke-producten-zijn-veilig- )

Hoe functioneert de CO-blocker?

De Ei 428 is een relaisbasis met een potentiaalvrij wisselcontact, deze kan tot 5A schakelen. Zodra een CO-melder in alarm gaat, zal deze CO melder het relaiscontact draadloos aansturen en zo, via de aansluiting in de tussensteker, direct de 230V voedingspanning naar de CV ketel afschakelen. Er hoeft dus geen bedrading aanwezig te zijn tussen een CO-melder en de relaisbasis.
Ook kunnen er eenvoudig meerdere CO-melders geplaatst en ingeleerd worden op een relaisbasis. Vaak wordt ook een CO melder in de ouderslaapkamer geplaatst.

Bekijk hier het installatieschema

De enige oplossing met gecertificeerde CO-melders

In Nederland is geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Wel zijn er normen waaraan elke CO-melder moet voldoen. CO-melders van Ei voldoen aan de hoogste standaarden: BS-EN 50291: 2010, EN 50291-2:2010 en zijn voorzien van CE-keur. Ei biedt met de CO-blocker de enige oplossing met een gecertificeerde CO-melder. Het is sterk aan te raden CO-melders te plaatsen die voldoen aan deze normen.

Schijnveiligheid
Uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat de aanschaf van een nieuwe CV-installatie of periodiek onderhoud geen 100% veiligheid garanderen. Het plaatsen van een CO-blocker is een veilige en eenvoudige oplossing om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Type        Omschrijving

Ei 428

relaisbasis met RF functie
en back-up (voeding 230V)

Ei 208WRF

CO-melder met RF functie
(voeding batterij, 10 jaars Lithium)

Kopp 1740.0100.7

tussensteker

 

Over de schrijver
Luuk is technicus in hart en nieren en weet echt alles over brandveiligheid. Heb je een projectering nodig voor je project? Dan kom je bij hem terecht!
Onderwerpen

Reacties zijn gesloten.